onsdag 14. oktober 2009

Fiskesuppe - klassisk norsk oppskrift


Deilig med litt varm og lettvint mat på høsten, hvorfor ikke lage noe sunt også?
Denne oppskriften har jeg lånt fra klikk.no og den er av kokk Wenche Andersen.

0,5 stk
løk, eller 2 sjalottløk
2 stk gulrøtter
2 stk sellerirotskiver
1 stk purre
400 g fiskefilet, uten skinn og ben
4 ss smør
3 ss smør
1,5 l fiskekraft/-buljong
2 dl crème fraîche, rømme eller 1 dl fløte
salt og pepper
litt sukker og hvitvinseddik

FREMGANGSMÅTE:
Aller best blir suppen med hjemmelaget fiskekraft.
Rens og finhakk grønnsakene til suppen og kok dem knapt møre i litt fiskekraft. Ta opp grønnsakene.

Fres finhakket løk i smør til løken er blank. Rør inn hvetemel og spe med varm fiskekraft.
Tilsett rømme og fløte, kok opp og la suppen trekke uten lokk i minst 10–15 min.

Tilsett fisk i terninger og de kokte grønnsakene, smak til med salt, pepper, eddik og
sukker.

Dryss over finhakket gressløk ved servering.

Min versjon ble litt anderledes, da jeg ikke hadde sellerirot i hus, brukte litt kålrot i stedet, dette gikk fint, suppa blir nok litt mildere av det. Brukte heller ikke hvitvinseddik. Hadde også oppi scampi og et spennende fiskekrydder fra Brimi Bue. (tusen takk Sunniva) Brukte også nykvernet pepper og gourmetsalt. Alle ble fornøyd med suppa og ungene spiste den også. :)



Faren min var innom i dag, han ga meg en stor kurv med nyplukkede epler fra hagen. :) Måtte jo finne på noe morsomt med epler da, så da googla jeg litt, fant ei oppskrift på epledessert med mandellokk. Den står i ovnen nå, blir spennende. ;) Slenger like greit med oppskriften i tilfelle det er interessant.

Nydelige åkerø epler fra eplehagen til foreldrene mine. :)


Epledessert
4 porsjoner


4 store epler
250 g mandler
3 egg
125 g smør eller margarin
250 g sukker
skall av 1 sitron

FREMGANGSMÅTE:
Skrell epler. Del eplene i småbiter og kok dem til mos, men uten sukker.
Mal mandlene på mandelkvern/i blender.
Skill det ene egget og bland eggeplommen og de to hele eggene sammen med mandlene. Rør smør og sukker lyst og kremaktig, tilsett revet sitronskall. Bland de to rørene sammen. Stivpisk eggehviten som er igjen og brett den inn i røren. Stryk eplemosen utover i bunnen av en ildfast form. Hell mandelrøren over. Stek kaken midt i ovnen ved 180 C i ca 1 time.


Så da gjenstår det bare å smake da... er spent selv, men regner med at det blir bra. Jeg strødde på litt kanel og perlesukker på toppen også jeg da, da det passer godt på alt som har med eple å gjøre. :)

1 kommentar:

  1. Kan fortelle at epledesserten også ble veldig god. Litt anderledes,men definitivt å anbefale! :)

    SvarSlett