lørdag 5. desember 2009

God lørdagsmorgen! :)

Stille og rolig i dag også... sto opp, stelte barna og laget frokost. Samboer har vært på fest, så han er ikke hjemme igjen enda. Driver og baker litt, prøvde meg på et brød, så får vi sjå. ;) Sitter her og lakker negler, hører på Bjørn Eidsvåg på radioen. Han har rett og slett en del fine sanger.

Liker denne :



Mye sannhet for mange i denne sangen...

Snart skal jeg på trening, skal bli godt! :) Energipåfyll rett og slett!

Ha en god dag, så kommer jeg nok tilbake utover dagen.

fredag 4. desember 2009

Syltekoking på gang..

igjen.. :) Må jo ha nok å by på til jul, dessuten vil man jo forære bort litt skikkelig hjemmelaget til familie og venner. Har vært en stille dag her foreløpig etter en urolig natt, vet ikke helt om det blir noe trening på meg i dag, målet mitt er jo 5 ganger pr. uke og det klarer jeg fortsatt siden jeg har både lørdag og søndag å ta av. :)

Ellers tenkte jeg at jeg skulle legge inn et par bilder, elsker pynt og lysestaker, så jeg tok et par bilder av det nyeste jeg har kjøpt :

Denne er fra Plantasjen veldig morsom, men er litt skjev som smijernsstaker har en tendens til å være.

Fat, lys og pynt fra Nille.

Gleder meg til å pynte til jul! ;) Er så koselig. Venter på at de nye julegardinene skal komme i posten, er liksom på tide å legge vekk de limegrønne gardinene nå syns jeg. Disse gardinene har jeg bestilt :


Hva syns du om gardinene? Personlig syns jeg de er veldig søte med hjertene på. :)




Syltebildet jeg lovte i går... treeeeg. ;)


Sånn ser sylta ut akkurat etter den kom ut av pressa, har delt den i to, fordi det er praktisk når man fryser den ned. Ble ikke helt fornøyd, har hatt store problemer med å få sylta ut av pressa, er alltid det som er vanskelig, derfor har den blitt litt fillete på den ene siden, etter stadige runder med kniven rundt pressa. Man må også sette pressa i litt varmt vann for at sylta forhåpentligvis skal løsne litt fra innsiden av pressa og dette gjør også at gelatinet smelter litt og at den kan bli fillete. Skal prøve å få til bedre neste runde. Har laget 2 sylter nå, begge er fryst ned, så nå blir det runde 3 i morra!

Siden jeg er tradisjonsmenneske, så har jeg kommet litt mer i gang med julebaksten også, fått laget risboller (vi kalte dem av en eller anna grunn humlebol hjemmefra) og serinakaker. Siden julen er tid for gavmildhet og tenke på andre, baker jeg alltid litt ekstra som jeg gir bort til familien. :)

Har du lyst til å prøve deg på serinakaker skal det sies at de er meget enkle, oppskrift følger (denne oppskriften har jeg lånt fra tine.no sine websider, da jeg har rotet bort mine egne, brukte denne i kveld og den er veldig enkel og fin) :

Serinakaker


  • 150 g TineSmør
  • 250 g hvetemel
  • 2 ts bakepulver
  • 2 ts vaniljesukker
  • 100 g sukker
  • 1 egg

Pensling og dryss:

  • 1 dl eggehvite
  • 1 dl perlesukker
  • 1 dl hakkede mandler
  1. Smuldre smøret med mel, bakepulver og vaniljesukker. Tilsett sukker og sammenvispet egg. Arbeid deigen raskt sammen.
  2. Trill deigen ut til en lang pølse. Skjær den i små biter, form dem til kuler og sett dem på bakepapir eller direkte på smurt stekeplate.
  3. Klem kakene litt ned med gaffel, pensle med eggehvite, dryss på mandler og perlesukker og stek kakene. Avkjøl på rist.
  4. Oppbevar kakene i tett boks.
Kakene stekes på 200 grader i ca. 10 minutter, når de er litt gyldne er de ferdige.

Veldig gode og veldig populært å servere gjestene! Pene å se på er de også. ;)

Trent har jeg også fått gjort i kveld, så nå er jeg veldig klar for å sove. Vært ganske effektiv, selv om jeg trodde jeg skulle få migrene på ettermiddagen.

Håper dere har hatt en bra dag! Ønsker alle en god natt. :)

tirsdag 1. desember 2009

Julesylte - Marthes oppskrift

Da var det vel på tide å skrive litt mer om den sylta da. Mens jeg skriver putrer den på sitt siste i kjelen og er snart klar for kulda. ;) Avkjøles over natten og er litt av et prosjekt å få ut av syltepressa!

Skal si det først som sist, bildene er IKKE veldig lekre, for det som blir et delikatesseprodukt, ser ikke pent ut mens man lager det, hehe.. Har fått kommentarer på dette før.

Vel, først trenger du denne :

Som jeg skrev i forrige innlegg så er dette arvegods, ikke lett å få tak i skikkelige syltepresser nå til dags, så denne blir satt stor pris på! :)

Så over til innholdet i sylta, du trenger følgende :

Ribbe med svor, fett og det hele.
Hvitt kjøtt (høns, kylling, kalkun, kan sløyfes, mange lager bare med svinekjøtt, noen lager også med kalvekjøtt.)
Salt, pepper og nellik. (noen foretrekker også uten nellik, men hos oss er det populært!)
Gelatinpulver
Stor kjele (10 liter minst)



Dette er et halv dags prosjekt omtrent, så sett av en dag du vet du er hjemme stort sett hele dagen. Først fyller du kjelen med vann, har i GODT med salt i vannet. Legger ribbe og eventuelt høns/kylling/kalkun i gryta. (jeg har brukt kalkun i år, lettest å få tak i og det blir store fine kjøttstykker, så det er lettvint.)

Dette skal koke i en 3 timers tid, så det er skikkelig mørt. Jeg kokte det hvite kjøttet for seg selv, det trenger ikke koke like lenge som ribba, kokte det i 1,5 time ca.



Ser kanskje ikke så lekkert ut, men det blir det når sylta er ferdig! ;)


Når kjøttet er ferdig kokt tar du det over i f.eks ei langpanne, ikke hell ut kokekraften, den trenger du til senere.

Bland salt (mest salt), pepper og nellik etter smak.





Når det kokte kjøttet er ferdig avkjølt skjærer du først forsiktig av svoren, denne bruker man til begynnelse og slutt på sylta. Legg så først laget med svor i bunnen av pressa, strø på litt gelatinpulver. Legg kjøtt lagvis, krydre og strø på godt med gelatinpulvet for hvert lag. (mye koker jo bort.) Legg gjerne ei fettstripe midt i sylta så den ikke blir for tørr, for de som liker det, kan man gjerne lage to.



Veldig kjekt å kjøpe tynnribbe til syltelaging, for der får man hel svor (ikke rutet), fett og mye kjøtt. ;) Avslutt på toppen med svor igjen. Så skal lokkes presses på. Viktig å få presset så hardt som mulig. Så skal sylta koke igjen, opp i kjelen med kraft ca. 1 time.
Etter det er det avkjøling over natta, så er det bare det spennende prosjektet med å få den ut og voilà, du har nydelig tradisjonsrik delikatesse. :)

Bilde av ferdig produkt kommer i morgen!

Har dere spørsmål er det bare å fyre løs!

God kveld folkens! :) (og treningsdagbok!)


Glemte å skrive i går kveld etter den lille treningsrunden jeg hadde. Kjenner at det har tatt på formen å være sjuk, men litt ble det da. Rakk 45 minutter kondisjonstrening.

Så var jeg avgårde igjen på morran i dag, fikk meg en ålreit styrkeøkt. Godt var det! :)
Trente stort sett de øvelsene jeg pleier. Arm, mage og bein for det meste.

Når jeg kom hjem, så ble det litt mer pynting her, det er så koselig når det nærmer seg jul. Har endelig fått tak i julegardiner også, prøvde på KID forrige uke, men de var jo utsolgt for lengst. Så da ble det trofaste Sparkjøp da, de hadde søte og rimlige julegardiner med hjerter på.

Så var det tid for å begynne med syltekoking da, alt jeg hadde handla inn hadde tint opp til i dag, så da var det bare å finne fram kjelene og selvfølgelig syltepressa, arvegods som har vært i familien i minst 50 år! Snakk om holdbar kvalitet! :) Skal ta litt mer bilder og skrive litt om fremgangsmåte for å lage sylte, om noen av dere skulle være interessert.

Nå er det middag her, så vi skribles senere, ha en god kveld så lenge.


mandag 30. november 2009

Dagens avstemming. ;)

Advent!


Tiden flyr fra meg.. brukte forrige uke på å være en del syk. Det er så bortkasta! Anbefales ikke. :P

Har vært i mine gamle hjemtrakter for det meste helga som var, da jeg og noen venninner arrangerte reunion for våre gamle klassevenner. Skal skrive litt mer om det senere, når jeg får tak i et par bilder å slenge med, så det blir litt interessant.

Jeg drakk alkohol sånn ca. for andre gang i år, hehe... kan vel nesten påstå at jeg er avholds. Sånn 90% ihvertfall, like greit, for jeg blir somregel bare i eeeeeeeelendig form.

Brått var det første søndag i advent, hastet hjem fra venninna mi på søndag, pyntet sammen med familien, hengt opp julestjerner, funnet frem adventsstaken, lilla duker osv. :) Sier bare NILLE, er seriøst farlig å gå inn der. Er utrolig mye fin pynt som faller i smak hos meg i hvertfall.

Vel, så var det mandag da, og jeg sitter her endelig klar for å trene igjen! Gleder meg. :) Tenkte jeg skulle stikke innom en eller anna butikk og rive med meg litt av det jeg trenger til årets første syltekokerunde! :) Det er tradisjon, lager etter gammel familieoppskrift. Lager 4-5 stykker hvert år, så det er på tide å komme i gang. Har også fått bakt en runde krumkaker, det er jo veldig enkelt og utrolig populært blant gjester og som gave til familie og venner.

Her kommer en enkel oppskrift på krumkaker. (du trenger da selvfølgelig et krumkakejern, elektrisk eller i god gammel stil i jern som man legger oppå plata.)


4 egg
250gr sukker
250 gr smør
250 gr mel

Lag eggedosis av egg og sukker, ha i smeltet smør/margarin. Rør i melet til slutt.
Bruk ca. 1 spiseskje pr. kake når du skal steke, kakene steker FORT og du må være rask til å rulle de.

Bruk en krumkakepinne for å rulle kakene :

(dette bildet har jeg lånt fra Killi tredreing, de har masse fint "gammeldags" tradisjons-bakeutstyr.)


Så da er det bare å bake folkens! ;) Nå blir det trening på meg.

Kveldens låt. :)

Er Heart - These dreams .. søt låt fra 1985.




Enjoy! :)