tirsdag 1. desember 2009

Julesylte - Marthes oppskrift

Da var det vel på tide å skrive litt mer om den sylta da. Mens jeg skriver putrer den på sitt siste i kjelen og er snart klar for kulda. ;) Avkjøles over natten og er litt av et prosjekt å få ut av syltepressa!

Skal si det først som sist, bildene er IKKE veldig lekre, for det som blir et delikatesseprodukt, ser ikke pent ut mens man lager det, hehe.. Har fått kommentarer på dette før.

Vel, først trenger du denne :

Som jeg skrev i forrige innlegg så er dette arvegods, ikke lett å få tak i skikkelige syltepresser nå til dags, så denne blir satt stor pris på! :)

Så over til innholdet i sylta, du trenger følgende :

Ribbe med svor, fett og det hele.
Hvitt kjøtt (høns, kylling, kalkun, kan sløyfes, mange lager bare med svinekjøtt, noen lager også med kalvekjøtt.)
Salt, pepper og nellik. (noen foretrekker også uten nellik, men hos oss er det populært!)
Gelatinpulver
Stor kjele (10 liter minst)



Dette er et halv dags prosjekt omtrent, så sett av en dag du vet du er hjemme stort sett hele dagen. Først fyller du kjelen med vann, har i GODT med salt i vannet. Legger ribbe og eventuelt høns/kylling/kalkun i gryta. (jeg har brukt kalkun i år, lettest å få tak i og det blir store fine kjøttstykker, så det er lettvint.)

Dette skal koke i en 3 timers tid, så det er skikkelig mørt. Jeg kokte det hvite kjøttet for seg selv, det trenger ikke koke like lenge som ribba, kokte det i 1,5 time ca.



Ser kanskje ikke så lekkert ut, men det blir det når sylta er ferdig! ;)


Når kjøttet er ferdig kokt tar du det over i f.eks ei langpanne, ikke hell ut kokekraften, den trenger du til senere.

Bland salt (mest salt), pepper og nellik etter smak.





Når det kokte kjøttet er ferdig avkjølt skjærer du først forsiktig av svoren, denne bruker man til begynnelse og slutt på sylta. Legg så først laget med svor i bunnen av pressa, strø på litt gelatinpulver. Legg kjøtt lagvis, krydre og strø på godt med gelatinpulvet for hvert lag. (mye koker jo bort.) Legg gjerne ei fettstripe midt i sylta så den ikke blir for tørr, for de som liker det, kan man gjerne lage to.



Veldig kjekt å kjøpe tynnribbe til syltelaging, for der får man hel svor (ikke rutet), fett og mye kjøtt. ;) Avslutt på toppen med svor igjen. Så skal lokkes presses på. Viktig å få presset så hardt som mulig. Så skal sylta koke igjen, opp i kjelen med kraft ca. 1 time.
Etter det er det avkjøling over natta, så er det bare det spennende prosjektet med å få den ut og voilà, du har nydelig tradisjonsrik delikatesse. :)

Bilde av ferdig produkt kommer i morgen!

Har dere spørsmål er det bare å fyre løs!

2 kommentarer:

  1. Dette skall prøves :-) Tor

    SvarSlett
  2. Fikk presse av kona i dag så dette skal prøves, takk takk. Tips til deg er å legge en frysepose i pressa før du tar oppi kjøttet, da løsner det lett :)

    SvarSlett